LABORATORIUM

In onze laboratoria wordt gelogisch en paleontologisch onderzoek en prepareerwerk verricht, voor ons museum maar ook in opdracht van anderen. Momenteel wordt er bij ons geprepareerd:

  • Een skelet van een Diplodocus uit de Morrison Formatie, Laat Jura, Wyoming (VS)
  • Ichthyosauriërs uit de Vroege Jura, Dotternhausen (Zuid-Duitsland)
  • Fossielen vissen uit Oligoceen van Frankrijk en ook Ammonieten uit het Krijt van Marokko en Frankrijk.

Meehelpen? Vrijwilligers zijn welkom en kunnen zich melden bij curator@oertijdmuseum.nl 

BETASUCHUS

Met niet meer dan één enkel dijbeenbot reconstrueerde het Oertijdmuseum in Boxtel de laatste vleesetende dinosaurus in Nederland. De Betasuchus bredai is met zijn 3 meter lengte een stuk kleiner dan zijn Amerikaanse familielid, de T-Rex. “Wat hem voor ons bijzonder maakt is dat hij hier geleefd heeft”, zegt directeur Fraaije van het museum.

DIPLODOCUSSEN

Het Oertijdmuseum heeft van het Sauriermuseum Aathal te Zwitserland meerdere skeletten van sauropoden over kunnen nemen om te prepareren en monteren. Het betreft de skeletten die bekend staan als ‘Aurora‘, ‘Brösmeli’, ‘Twin’, ‘Triplo’ en ‘XL’. De vondsten zijn gedaan in de jaren 1990-1996 in Wyoming, USA. Als eerste is ‘Brösmeli’ in 3 jaar tijd met 50 vrijwilligers aangepakt. Gedacht werd dat dit een Diplodocus was, maar een stagiaire kwam tot de conclusie dat het mogelijk om een geheel nieuw genus en soort zou gaan. In 2022 zal dit duidelijk worden en ook wordt dan gestart met het prepareren van ‘Aurora’.