20-04-2024 Symposium Maastrichtien en Krijt/Paleogeen grens

Vindt plaats in Het Oertijdmuseum en wordt georganiseerd door de LVGA.

Meer informatie https://geologie.nu/agenda/lezingendag-maastrichtien-en-krijt-paleogeen-grens-20-april-2024/

——————————————————————-

24-05-2024 Symposium Giant Amphibians, early dinosaurs and other vertebrates from the Triassic of Poland

Attentie: Engelstalig symposium

Programma volgt

Aanmelden via contact@oertijdmuseum.nl

Tevens opening expositie De Onbekende Reuzen

——————————————————————

Op 14 oktober 2023 is onze nieuwe tentoonstelling ‘Tijddruppels, Hars uit de dinotijd’ gestart.

Nu!

Omroep Brabant!

Brabants Centrum!

Omroep Dommelland

NOS

Brabants Dagblad

———————————————–

OPWINDING OM DINO-EMBRYO OERTIJDMUSEUM

’We hadden ‘t ei al 30 jaar in archief liggen’

donderdag 12 jan 2023

De kans is namelijk groot dat het Oertijdmuseum een fossiel dino-embryo in handen heeft. En dat is zeer zeldzaam, aangezien het aantal exemplaren in de wereld op nog geen twee handen te tellen is, aldus directeur René Fraaije: ,,Uniek in Nederland, misschien wel in Europa!”

Volgens de conservator van het Oertijdmuseum Jonathan Wallaard is het vrij zeker dat er een dino-embryo in het ei zit. “Het gaat om een gesloten ei. Wat zou het anders kunnen zijn?” Het Oertijdmuseum maakt zich klaar voor veel extra bezoekers. Het ei wordt, tot het naar het buitenland vertrekt voor vervolgonderzoek, tentoongesteld in een vitrine. Het museum bezit overigens nog ruim 100 andere dino-eieren. Wallaard wil dat ook die worden onderzocht op een mogelijk interessante inhoud.

Opmerkelijk is dat het ei al dertig jaar ‘in de kast ligt’ van het Oertijdmuseum. ,,Het komt uit China en werd al aangeschaft toen we nog in het oude museum aan de Sint-Lambertusweg zaten. Onze junior-curator Maarten de Rijke is in oktober hier aangesteld, nu al heeft hij dit resultaat behaald”, jubelt Fraaije.

De nieuw aangestelde medewerker komt deze dagen landelijk in het nieuws. Zowat alle omroepen rukten gisteren uit met camerateams. Dat komt omdat de vermeende embryo van het Oertijdmuseum werd gescand in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Volgens de museumdirecteur is het 70 miljoen jaar oud en van een Hadrosaurus, een planteneter die zo’n zeven tot negen meter lang was. ,,We hebben in totaal drie eieren waar resten in zijn aangetroffen. Maar in één daarvan zijn versteende stukjes het duidelijkst aanwezig.” Bij ‘jonge’ eieren vergaan de botresten vaak omdat deze nog te zacht zijn om te kunnen verstenen. Bij een ei dat op het punt staat uit te komen, is de kans op het kunnen vinden van resten groter omdat de botten meer volgroeid zijn. Het Oertijdmuseum laat het dinobroedsel nu verder onderzoeken in Frankrijk. Fraaije: ,,Die brengen we naar de deeltjesversneller in Grenoble, het Synchroton. Daar kan de inhoud veel gedetailleerder worden gescand dan in Den Bosch. Zo kunnen we ontdekken of er nog een kopje of een wervelkolom in zit. Hopelijk kan het ons meer vertellen over de groei van dinosaurussen.” De scan in de deeltjesversneller kost wel wat centen, weet Fraaije. ,,Maar je kan daar een subsidie op krijgen. Dan moet de aanvraag wel goed worden onderbouwd. Daar zijn we nu mee bezig. Binnen enkele maanden verwacht ik uitsluitsel.”

https://www.euronews.com/2023/01/13/

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2459598

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland

https://nos.nl/artikel/2459528

https://www.bd.nl/den-bosch/70-miljoen-jaar-later

https://www.omroepbrabant.nl

https://www.nationalgeographic.de/

Update: Omroepbrabant.nl/nieuws/Maart 2023

https://www.delta.tudelft.nl/article/dino-eieren-geven-hun-geheim-nog-niet-prijs