Op 14 oktober 2023 is onze nieuwe tentoonstelling ‘Tijddruppels, Hars uit de dinotijd’ gestart.

Barnsteen is een gefossiliseerde hars van naaldbomen. Omdat het zo traag vloeiend en plakkerig is, zijn daar o.a. insecten en planten in vast komen te zitten. En door de antiseptische (bacteriedodende) eigenschap en zuurstofarme omgeving zijn die gevangen dieren en planten heel goed bewaard gebleven. Soms zijn die harsdruppels gedurende miljoenen jaren gefossiliseerd. In onze tentoonstelling laten wij de mooiste en markantste tijddruppels uit het verleden zien.

Barnsteen is een gewilde (half-)edelsteen. Maar al in de prehistorie werd het op diverse manieren bewerkt tot een mooi, veelal glanzend, sieraad. Barnsteen krijg je zo mooi glanzend door het te polijsten. Ook heb je kans dat je er dan doorheen kan kijken. En als je veel geluk hebt, dan zou er zelfs een beestje of plantje of iets dergelijks in kunnen zitten.

Nu!

Omroep Brabant!

Brabants Centrum!

Omroep Dommelland

NOS

Brabants Dagblad

———————————————–

OPWINDING OM DINO-EMBRYO OERTIJDMUSEUM

’We hadden ‘t ei al 30 jaar in archief liggen’

donderdag 12 jan 2023

De kans is namelijk groot dat het Oertijdmuseum een fossiel dino-embryo in handen heeft. En dat is zeer zeldzaam, aangezien het aantal exemplaren in de wereld op nog geen twee handen te tellen is, aldus directeur René Fraaije: ,,Uniek in Nederland, misschien wel in Europa!”

Volgens de conservator van het Oertijdmuseum Jonathan Wallaard is het vrij zeker dat er een dino-embryo in het ei zit. “Het gaat om een gesloten ei. Wat zou het anders kunnen zijn?” Het Oertijdmuseum maakt zich klaar voor veel extra bezoekers. Het ei wordt, tot het naar het buitenland vertrekt voor vervolgonderzoek, tentoongesteld in een vitrine. Het museum bezit overigens nog ruim 100 andere dino-eieren. Wallaard wil dat ook die worden onderzocht op een mogelijk interessante inhoud.

Opmerkelijk is dat het ei al dertig jaar ‘in de kast ligt’ van het Oertijdmuseum. ,,Het komt uit China en werd al aangeschaft toen we nog in het oude museum aan de Sint-Lambertusweg zaten. Onze junior-curator Maarten de Rijke is in oktober hier aangesteld, nu al heeft hij dit resultaat behaald”, jubelt Fraaije.

De nieuw aangestelde medewerker komt deze dagen landelijk in het nieuws. Zowat alle omroepen rukten gisteren uit met camerateams. Dat komt omdat de vermeende embryo van het Oertijdmuseum werd gescand in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Volgens de museumdirecteur is het 70 miljoen jaar oud en van een Hadrosaurus, een planteneter die zo’n zeven tot negen meter lang was. ,,We hebben in totaal drie eieren waar resten in zijn aangetroffen. Maar in één daarvan zijn versteende stukjes het duidelijkst aanwezig.” Bij ‘jonge’ eieren vergaan de botresten vaak omdat deze nog te zacht zijn om te kunnen verstenen. Bij een ei dat op het punt staat uit te komen, is de kans op het kunnen vinden van resten groter omdat de botten meer volgroeid zijn. Het Oertijdmuseum laat het dinobroedsel nu verder onderzoeken in Frankrijk. Fraaije: ,,Die brengen we naar de deeltjesversneller in Grenoble, het Synchroton. Daar kan de inhoud veel gedetailleerder worden gescand dan in Den Bosch. Zo kunnen we ontdekken of er nog een kopje of een wervelkolom in zit. Hopelijk kan het ons meer vertellen over de groei van dinosaurussen.” De scan in de deeltjesversneller kost wel wat centen, weet Fraaije. ,,Maar je kan daar een subsidie op krijgen. Dan moet de aanvraag wel goed worden onderbouwd. Daar zijn we nu mee bezig. Binnen enkele maanden verwacht ik uitsluitsel.”

https://www.euronews.com/2023/01/13/

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2459598

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland

https://nos.nl/artikel/2459528

https://www.bd.nl/den-bosch/70-miljoen-jaar-later

https://www.omroepbrabant.nl

https://www.nationalgeographic.de/

Update: Omroepbrabant.nl/nieuws/Maart 2023

https://www.delta.tudelft.nl/article/dino-eieren-geven-hun-geheim-nog-niet-prijs